Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

Αντισταθμιστικά μέτρα-φρούδες ελπίδες


   Την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015 αναρτήθηκε στη σελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης με τίτλο «Άμεση ενίσχυση της ανταπόκρισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξαιτίας της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», στο πλαίσιο της έκτακτης βοήθειας του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DGHOME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
   Για τη Σάμο, οι θέσεις ήταν οι εξής: 5 γιατροί, 4 Νοσηλευτές (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ Νοσηλευτών), 1 ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας ή ΔΕ Χειριστών Εμφανιστών, και 2 Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων ή ΔΕ παρασκευαστών/στριών. Καθώς επίσης και 2 Διαπολιτισμικοί Μεσολαβητές και 5 διασώστες (ΔΕ πλήρωμα ασθενοφόρου) για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).
   Οι υποψήφιοι έπρεπε να είναι κάτοχοι πτυχίου, ενώ τα κύρια προσόντα που ζητήθηκαν από όλους (εκτός των Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών), ήταν: α) επαγγελματική εμπειρία, β)αποδεδειγμένη εθελοντική δράση (εκτός των Διασωστών), γ)μήνες ανεργίας, δ)εντοπιότητα.
   Με έκπληξη διαπιστώσαμε, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, και σύμφωνα με πληροφορίες μας, ότι από τους επιτυχόντες/ προσληφθέντες με 8μηνη σύμβαση, οι περισσότεροι δεν είχαν εντοπιότητα, ενώ υπήρχαν ντόπιοι να καλύψουν τις θέσεις. Επιπλέον, η εθελοντική δράση και η ανεργία δεν έπαιξαν κανένα ρόλο τελικά.
   Με την ίδια έκπληξη προφανώς έμαθε τα αποτελέσματα και ο Δήμαρχος Λέρου Μιχαήλ Ε. Κόλιας (μόνο μία εκ των 16 θέσεων καλύφθηκε από μόνιμο κάτοικο Λέρου), ο οποίος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας για το Hot Spot στον Πρωθυπουργό, αμέσως μετά και τη δεύτερη αθέτηση της υπόσχεσής του για αντισταθμιστικά μέτρα. Στην επιστολή αναφέρει:
"Ο Δήμος Λέρου από την πρώτη στιγμή που εντατικοποιήθηκε το πρόβλημα εισροής μεταναστών στη χώρα μας και στο νησί μας, στάθηκε αρωγός, στην προσπάθεια της κυβέρνησης, με ειλικρίνεια, για να αντιμετωπισθεί.
Όπως σας έχω αναφέρει και κατά την επίσκεψή σας στο νησί μας, και με παλαιότερη επιστολή μου, το νησί μας έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα και σαν αντιστάθμισμα ζητήσαμε τόσο το προσωπικό που θα απασχοληθεί στο νέο χώρο υποδοχής και καταγραφής (Λέπιδα), όσο και η προμήθεια ειδών σίτισης και καθαριότητας να είναι αποκλειστικά από το νησί μας. Δυστυχώς μετά τις απαράδεκτες προσλήψεις, χωρίς την απαιτούμενη μοριοδότηση εντοπιότητας από το ΚΕΕΛΠΝΟ ήλθε να προστεθεί και η σύμβαση τροφοδοσίας κατεψυγμένου φαγητού από εταιρεία με έδρα την Αθήνα. Γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία της Δημοτικής Αρχής Λέρου και ολόκληρης της κοινωνίας του νησιού, η οποία ετοιμάζει κινητοποιήσεις.
Παρακαλούμε να επανεξετάσετε και να ακυρώσετε την σύμβαση τροφοδοσίας του χώρου υποδοχής και καταγραφής μεταναστών στο νησί της Λέρου και να γίνει τοπικός διαγωνισμός, με τις ίδιες τιμές προς αποκατάσταση της τοπικής ηρεμίας και την αποφυγή ακραίων αντιδράσεων που εγκυμονούν από τους κατοίκους του νησιού μας.
Αναμένουμε τη θετική συμβολή σας στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας." (πηγή:Kostoday.com)
   Την Τρίτη 9 Φεβρουάριου, το ΚΕΕΛΠΝΟ ανάρτησε νέα ανακοίνωση για πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού (για 2 έτη), μεταξύ των οποίων υπάρχουν και θέσεις για Σάμο. Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων σε αυτήν την  προκήρυξη θα γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ, όπως αναφέρει το www.dikaiologitika.gr. Ενώ στις 12 Φεβρουαρίου με άλλη μια νέα ανακοίνωση ζητά να προσλάβει πάλι προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων (για Σάμο 1 Ιατροδικαστή και 1 ΥΕ Βοηθητικό Υγειονομικό Προσωπικό με 8μηνη σύμβαση) εξαιτίας της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
   Επίσης, μια νέα προκήρυξη βγήκε μέσα στην εβδομάδα, από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αυτή τη φορά, για Σάμο, Λέρο, Κω, Λέσβο, Χίο. Σε σημείο της προκήρυξης αναφέρεται: «επισημαίνεται ότι για όλες τις κατηγορίες θα προτιμηθούν οι υποψήφιοι που έχουν αποδεδειγμένη εργασιακή εμπειρία σε διαδικασίες Πρώτης Υποδοχής ή υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής. Σε περίπτωση κατάθεσης της ανωτέρω εμπειρίας από υποψήφιο, αυτός προτάσσεται στον πίνακα όλων των λοιπών υποψηφίων, ακόμη κι αν οι λοιποί αποδεικνύουν εντοπιότητα».
   Μετά από όλα τα παραπάνω, αφήνω τα συμπεράσματα στην κρίση του καθενός. Αναμένω όμως με ενδιαφέρον τους καταλόγους επιτυχόντων και των υπόλοιπων προκηρύξεων, αλλά και την οριστική απόφαση για το θέμα της σίτισης, κι ελπίζω το παράδειγμα του Δημάρχου της Λέρου να ακολουθήσουν κι άλλοι από δω. Τώρα, κι όχι όταν θα είναι πλέον αργά.


(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Σαμιακόν Βήμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου